Sajam tehnike, Beograd 2013 – “CVET”

cvet

 

Na nedavno završenom Sajmu tehnike, maj 2013. godine, održanom u Beogradu, Elektronski fakultet iz Niša je između ostalog, predstavio i jedan zanimljiv, inovativan proizvod. Reč je o uređaju koji je izrađen u obliku cveta, a predstavlja samonapajajući sistem senzora namenjen prvenstveno poljoprivredi. Ovaj interesantan uređaj poseduje malu solarnu ćeliju koja služi za njegovo napajanje, veliki broj različitih senzora i radio vezu za bežični prenos podataka. Može da meri vlažnost i temperaturu vazduha, vlažnost lista sa donje i gornje strane, vlažnost zemljišta te jačinu osvetljenja. Izmereni podaci se obrađuju u samom „cvetu“ i dalje šalju radio vezom. Interesanto je da su senzori za vlažnost lista i zemljišta realizovani kao deo dizajna štampane ploče, te su pored atraktivnog dizajna i jeftini za proizvodnju.

Prikazani „cvet“ je nastao kao plod dugogodišnje saradnje Katedre za Mikroelektroniku na Elektronskom fakultetu u Nišu i fabrike štampanih ploča EI PCB FACTORY, takođe iz Niša, a kao deo projekta Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cvet je prijavljen i na Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2013 pod nazivom tima „AGROSENZOR“ čiji je vođa asistent mr Ljubomir Vračar. Lokalna samouprava je upoznata sa ovom inovacijum i timu pruža punu podršku neophodnu za verifikacija rada ovog uređaja na terenu.

Iako je ovaj uređaj prvobitno namenjen poljoprivredi, njegove mogućnosti su daleko veće. Može se koristiti svugde gde je neophodno stalno praćenje ambijentalnih parametara, npr. muzeji, bolnice, hoteli, botaničke bašte i sl. Zbog svog dopadljivog izgleda i mnogobrojnih mogućnosti, sigurno je da će u budućnosti naći primenu u mnogim oblastima. Nesporno je da je ova inovacija pravi primer uspešne saradnje nauke i industrije, odnosno preduzeća spremnog da nesebično pomogne u realizovanju novih ideja.